Monday, December 19, 2011

Ape kabo?...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2...

Dh lame giler ak tak update blog ni. Almaklumlah, skarang ni dh bekerjaya. Hahaha.Busy sikit kat, keje shift kn. Kadang2 kene wat OT pakse. Biase la, dh nk tahun baru kan, masing2 nk kejar service level. Hahaha.

Dah nak 3 bulan dh ak keje kat VADS ni sebagai CSR utk Technical DEL (Kerosakan Telepon). Macam2 ragam dh jumpe. Biase la, time first2 jumpe, masing2 baik je kn, muka pn cam not guilty gitu.

Sekali lame2, kuar iblis sume. Hahaha. Tapi yang tak best nyer plak, ramai team mate aku dh berhenti keje.
Ade yang dapat tawaran keje lain, ade yg nk sambung blaja dan ade gak berhenti sebab tak tahan kene maki.

Biase la, customer kan always right. Even kalau bende tu die yang salah, die mest nak betul je. Aku bagi contoh la, pasai account telepon kene suspended ni. Call, bising2, siap maki2 lagi. Tak leh gne telepon, internet pn tak leh gne. Last2 upe2 nyer bill tak byr. Nak je aku maki balik. Pandai gune, pandai bayar la brooooo.....

Satu lagi bende tak best nyer ni, pasai ngan sesetengah geng streamyx. Dengki betul ngan geng2 kiteorang ni.
Yela, sbb batch pertama yang diserapkan ke DEL. Kononnyer, call tak byk la, call senang la ape lah, itu lah, macam2 la lagi. Kadang2 hati ni nk meletop je, tpi kene beringat la sbb aku nie kan masih dlm contract. Jadi kene la jage perangai sampai kene renew contract. Pasni, mmg sound direct punyer. 

Kiteorang ni, satu hari call berpuluh-puluh pn tak sibuk dol. Dieorang yg bru dapat 30 call 1 hari pn nk kecoh. 
Setiap department tu ade fungsi nyer sendiri. Kiteorang ditubuhkan utk menyelamatkan service level. Kalau korang keje kat call centre ni, korang tau la service level tu ape bende. Tpi tak pe la, bak kata mentor, sabar je la. Buat pekak telinga. Ape skarang ni aku nk buat, kekalkan performance utk dapatkan contract baru bulan March ni. Yeahhh..cayok cayok.

Ape yang best keje kat tempat ni, bile time keje je, lepak2 dul ngan kawan2 sebelum balik. Time ni la kiteorang cite2 pasal perangai customer masing2. Kebanyakan nyer, customer ok. Baik lagi. Ade satu customer tu lagi best aku igt lagi die cakap. "I'm not blaming u mr firdaus. I understand ur situation", pergh cam nak kuar air mate aku dgr die ckp. Dh la sebelum tu, dpt customer cam haremm...Hhahaha.....
Pada masa ni gak la, macam2 gosip kuar. Hahaha, pasai gosip tu ak malas nk citer bebanyak. Hahaha....

Tula, sebab utama aku tahan ngan keje ni adalah, sebab ade kawan2 yg giler2. Hahaha, walaupun ade gak la bergadoh sikit2, tpi baik balik. Hahaha. Mentor2 pn ok gler, dh macam kawan dh. 

Ni la serba sedikit pengalaman ak keje kat call centre ni. Keje senang je, jawap call dgn cara yang berhemah dan buat report baik2. hehehe....

Hah, satu lagi, aku dh gune UNIFI....hahahha, laju siot. Korang kene try. Walaupn bayaran agak mahal, tpi berbaloi-baloi. Alhamdulillah, sampai sekarang masih ok lagi UNIFI ni.

Muhammad Firdaus Bin Hashim
Dalam Bilik Tidur.

Saturday, October 22, 2011

Alhamdulillah

Assalamualaikum semua...

Rasenyer dah lame aku tak update blog aku ni. Almaklumlah, dh start bekerja. Hehehe. Memang dh kurang masa dh. Facebook pun dapat bukak kejap jer. Ape2 pn, alhamdulillah bersyukur aku kepada Allah, selepas 5 bulan menganggur duk umah je, akhirnya awal bulan October ari tu, ak dapat keje.

Tak tahan duk umah dol, asyik kene bebel je, hahaha. Jadi peluang yang datang tak leh dilepaskan. Akhirnya, Allah, makbulkan doa aku selama ni. Terima kasih jugak kepada kawan2 dan sedare mara yang tolong doakan untuk aku gak. 

Betul orang cakap, rezeki Allah nie ade kat mane2 je kan. Tapi kalau tu bukan rezeki kita, gaji RM 1,000,000 pun, tak tentu kite akan kekal lame kat keje tu. Aku percaya, Allah ade plan yang lebih baik untuk aku. Walaupun sebelum ni, macam2 dugaan aku dapat, tapi akhirnya, kerja bagus yang aku dapat. Syukur, gaji pun boleh tahan. 

Pada mulanya aku down giler la. Korang bayangkan, setiap kalai aku hantar permohonan kerja, dieorang cakap aku tak layak sbb aku ade degree. Then, aku cuba lagi, dapat plak kat Westport. Dah training pun 2 hari, bos ckp sume ok, keje pun bagus. Time aku wat medical check up, ak kantoi. Ade gune dalam urine. Mmg kene tendang la aku kan dari keje tu. Hahaha.. Tapi bile aku check sekali lgi, clear plak urine aku ni, tak de rezeki la katakan. Aku pn time tak dapat tu mmg stress giler la, cam nk bunuh diri pn ade..hahaha...bangang kan aku fikir cam tu. Tapi, Alhamdulillah ramai yang sokong aku dan bagi aku semangat. Sedara mara, kawan kawan bgi semangat. terutama nya pak long aku dan jugak abg n kakak angkat aku. Sejak dari tu, mmg tak berhenti la berdoa, buat solat hajat dan juga rajin bukak internet ni, utk cari keje.  

Lame gak la aku tunggu, last2 aku dpt call dri agensi pekerjaan ni. Kerja ni pn, kawan aku yang inform. Pas datang interview sume dan lulus sume test yang dieorang buat, akhirnya , aku bekerja di bawah Telekom Malaysia Berhad. Basic yang dieorang bagi pn agak tinggi la, mmg sesuai dgn kerja nyer tu. Inilah hasilnye kalau kita bersabar dan juga banyakkan berdoa kepada Allah. Allah sentiasa mendengar doa hamba2nya. Mmg doa tu tak terus dimakbulkan sbb Allah nak tgk cam ne kite hadapi ujian nya. 

Kepada kawan2 yang menghadapi masalah yang sama dengan aku, jangan berhenti berharap dengan Allah dan jangan berhenti berdoa. Kalau kita tak dapat benda tu, Allah ada plan yang lebih baik untuk kita. 


Saturday, October 8, 2011

Peristiwa 3.50 pagi

Benda ni berlaku jam 3.50 pagi ( 9 Oktober 2011 ).
Time tu aku bru je nak lelapkan mate. Tetibe, aku dgr ade org ketuk pintu, kuat giler die ketuk. Macam nak pecah pintu umah aku ooo. Aku pn terus kuar dari bilik.

Aku dengar org tu cakap, amma appa. Hahaha. India la tu wei. Macam mintak tolong. Lepas tu die ketuk pintu lagi. Aku teringin betul nk tgk sape yg ketuk tu. Ape lagi aku pn nk bukak pintu, tpi tetibe je mak aku kuar, terus tak jdi bukak pintu. Huhuhuhu...

Makin lame makin kuat plak suare orang tu. Makin ramai pulak, Macam2 bunyi aku dengan, tumbukan la, sepakan la, tendangan la, lempangan pun ade. Hahaha. Ak call ayah, tpi tak dpt plak, maybe sbb keje kot. Pastu aku terus call 999.

Time die amik alamat ak tu ok je, tpi time die pass kat balai polis, lambat giler call diangkat. Bapak menyirap darah aku time tu. Dah la kat luar umah ak nie die orang tengah wat kenduri pukul memukul. Kalau kat luar kawasan umah ak, aku tak kisah beb, pukul la sampai mati pn, ni dalam kawasan umah aku wei. Tak ke seram tu. Nasib baik lah pintu umah ak ni kukuh lagi. Huhuhuhu..

Ok, berkenaan ngan polis tadi plak, agak lame menunggu. Aku rase kalau aku kena blasah ni, mmg mati dh kot. Huhuhuhu. Pas die angkat, terus aku bgi alamat die confirmkan alamat umah aku. Jadi, ak pn tunggu la abg2 polis datang umah aku ni hah. 

Tunggu punya tunggu, tak dtg2. Sampai orang yg bergadoh tadi dh bla entah ke mane tak. Mak aku cakap dieorang dah bla naik lori. Huhuhu. Entah la. Aku jenguk kat luar, mmg dh tak de orang dh. Just ade kete Wira milik jiran aku je yg ade kat depan rumah. 

Aku bukak pintu, dh ramai jiran kat depan umah aku. Termasuk la jiran cina yg baru pinda kat depan umah aku ni. Walaupun tak berapa rapat, hal2 cam ni, dieorang sangat prihatin. Die siap tolong round lagi nk cari lori tu. Masing2 tanya nape kat mak aku, sbb dieorang dgr bunyi bising. Sampaikan jiran aku yg kar sebelah hujung skali pn dengan bunyi bising tu. 

Tak lame pastu ade la 2 3 orang kawan ayah ak dtg. Time aku call polis tadi, ayah aku call mak aku. Huhuhu, ayah keje jdi ayah suruh kawan die je yg dtg tgk umah. Jiran cina aku tu ckp, die punyer parent call die pas tgk ade india tu masuk dan bergadoh kat umah aku. Die ckp, time die nk balik, die bertembung ngan lori yg india tu naik, menghala ke pendamaran. 

Tetibe polis tu call aku, die tanya alamat aku ni kat mane, huhuhuhu, hampeh siot. die leh plak salah masuk taman. Pastu die ckp, die terima salah info plak. Nak dengan 20 minit la, bru la abg polis ni dtg. Tanya aku 2 3 soklan, pastu dieorng bla. Dieorang cakap die orang nk wat rondaan. Alahai, aku rase lori tu dh g jauh ko. Alahai abg2 polis. 

Check2, byk kesan darah, kat lantai sume. Kete adik aku kemek sikit. Batang paip patah. Nasib baik india tu tutup paip tu. Hahaha. Kiteorang sume masuk umah jam 4 lebih cam tu. Pas subuh baru aku dpt tdo balik.  Seram giler ooo bile diingatkan balik benda ni. Ape2 pn terima kasih la kpd jiran2 yang amik berat. Walaupun jiran cina tu bru pindah dan tak kenal pn, tpi kalau hal2 macam ni, kite akan bersama-sama. Alhamdulillah, keluarga aku tak de ape ape. 

Yang hampeh nyer, adik2 pompuan aku tak sedar pn time bende ni berlaku. Dieorang tau time pagi bile mak aku cite. Dieorang ckp dieorg tak dgr. Giler tido mati, jiran aku yang hujung skali pn leh dgr, ni kn pula yg dalam rumah. Haiyooo...

Thursday, September 15, 2011

Blueberry cheese cake

Assalamualaikum w.b.t

Post kali ni aku nk kongi ngan korang cam ne wat blueberry cheese cake. Untuk pengetahuan korang, cheese cake ni ade 2 jenis, satu jenis yg baked (bakar) satu lagi jenis yg unbaked ( tak pyh masak). Aku suke yg baked sbb kalau yg unbaked ni, kene gune gelatin, gelatin ni plak hal nyer, byk yg tak halal. Oleh sbb tu, buat je la yg baked. Resepi nie senang je. Jom kite tengok bahan die.

Bahan-bahan:

175 gram Digested biscuits
75 gram butter
450 gram cream cheese
1 sudu besar esen vanilla
150 gram golden custor sugar, plain custor sugur leh gak gune
4 biji telur ayam
300 gram fresh blueberry

Ok, dh tau kan bahan2 die. Walaupun aku dh tulis bahan2 kat atas tu, korang leh je tukar2 ikut suke korang. Kalau korang nk tebal cake ni punya based, tambah lagi Digested Biscuit tu. Cream cheese pn tak kisah la ape jenama pn, janji ape yang penting HALAL. Hehehe. Aku suke gune fresh bleberry sbb rase nye tak masnis cam blueberry fillng tu. Boleh didapati kat mane2 supermarket. Aku beli kat JJ Bukit Tinggi je. RM 9.90. Huhuhu. Blueberry ni, kalau letak lagi byk lagi sedap. Tapi rabak sikit la poket kn. Hahaha, tengok la harga nye. Tak pe, sedap punyer pasal, sanggup beli.

Ni la rupenyer nyer frsh blueberry.
Cara-cara membuat:

1) Cairkan butter tu. Then masukkan ke dalam digested biscuit yang telah dihancurkan tu. Pastu masukkan
    dalam spring cake tin yang berukuran 24-25 cm. Ratakan biskut tu, sehingga menutupi bawah tin cake tu.
    Masukkan kan fresh blueberry. Sementara kita nk buat cream cheese filling, kita masukkan bende ni tdi
    dalam peti ais.

Digested biscuit yg telah dicampur ngan butter yg telah dicairkan

setelah diratakan

Ratakan blueberry

2) Sekarang ni kite nk buat cream cheese filling plak. Ok, pakai mixer tau, jgn kacau pakai tangan. Hahaha.
    Masukkan cream cheese, gula custor, esen vanilla dan 4 biji telur ayam tu dalam mangkuk, dan pukul
    sampai lite and creamy. Hehehe. Pastu, kuarkan tin cake tadi dan curah je cream cheese tu dlm tin tu.

Hah, ni la upenye yg lite n creamy tu. Hitam tu esen vanilla, aku lupe plak nk masukan kn. Nasib baik ingat.

3) Last sekali, masukkan dalm oven. Masak dengan suhu 180 degree celcius selama 40 minit, atau pun
    sampai warna permukaan cream cheese tu, pale yellow. Pastu, tunggu die sejuk dul, baru potong.
    Kalau korang makan time panas, seolah-olah ko mkn pizza. Meleleh je cheese nyer. Hahaha.


Siap sedia untuk dibakar.

Kat bawah ni gambar2 kek yang telah pn siap dimasak. Tapi cam sayang plak nk makan. Hahaha. Aku buat based die tebal sikit, jadi tak la muak makan cream cheese aje.






Ok kawan2, selamat mencube ye...
Hehehe....






Sunday, September 11, 2011

Sharing is caring..

Assalamualaikum w.b.t

Tadi, time godek2 youtube ni, tetibe jumpe video ni. Best gak la suara mamat ni. Try la dengar.


Thursday, September 8, 2011

Celcom Oh Celcom

Assalamualaikum w.b.t


Petang tadi aku menerima sms dari Celcom yang berbunyi...

"Pelanggan dihargai, mulai 15/9/2011, semua pembelian reload & pek permulaan prabayar akan dikenakan 6% cukai perkhidmatan yang berkenaan". 

"What the fish", ni bende yang pertama kuar dari mulut aku. Naper plak kan kite kene bayar plak kn. Hadoi. Kalau kita nak beli topup RM 10 kite kena tambah 60 sen, jadi terpaksa lah bayar RM 10.60. Tapi bukan untuk pengguna celcom je tau. Semua skali. huhuhuhu.....

Buat pengetahuan korang, bende ni mmg dh biase dh kalau kat area Sabah dan Sarawak. Maksud aku, caj perkhidmatan ni. Time ak blaja dul kat Kota Kinabalu, kalau orang jual topup ni, dieorang mest caj extra 50 sen. Jadi kalau kita nk beli topup RM 10, kite kene bayar RM 10.50. Same gak situasi nye kat Sarawak.

Ok lah, pada pendapat korang la kn, naper dieorang wat cam ni. Tetibe je ade caj perkhidmatan. Kalau perkhidmatan dieorang ni bagus sangat, tak pe la. Ni, nk hubungi operator je dh berjam-jam. Hadoi. 

Lagi2 kalau broadband, mmg sakit hati betul, ari tu, ak terlupe nk byr bil broadband ni, terus kene suspended ak punyer line. Bangang betul, ish, terpakse la g byr jugak walaupun sibuk nk beraye kat umah kengkawan. Malam tu, aku try la gune, tpi Allah je tau macam mane slow nyer bende tu. Aku rase dil up connection TM lagi laju kot. Sabo je lah ye cik kiah, nk wat cam ne dh dieorang service provider, ikut je la...Hampas kelape betul.



Wednesday, September 7, 2011

Secret Admirer

Assalamualaikum.....

Aku percaya korang mest penah dengan pasal secret admirer ni kan. Betul tak. Sama ada korang yang admire kat orang tu atau pun seseorang admire kat korang. Hehehe. Aku pn pena gak admire kat orang tu. 
Pada pendapat korang ape ciri2 orang tu yg leh korang admire kat die?. 

Aku gerenti la kalau pompuan, mest cantik dan comel. Kalau lelaki plak mesti ensem, kaya dan bergaya. Hahaha, betul tak. Macam aku plak, cantik atau comel tu mmg menjadi antara faktor yang buat aku admire kat seseorang tu. Selain tu, aku tgk gak perangai dan sifat die. Yela, kalau cantik je perangai hampeh, nk buat ape gak kn. Ish3...

Kite akan buat macam2 kn untuk tarik perhatian die. Kalau time sekolah dulu, tiap kali ade persatuan buat jualan bersemperna hari persahabatan ke, hari kekasih ke, hari guru pn same gak, mest kite belikan hadiah utk org yg kite admire tu. Pastu tulis kat kad, ''your secret admirer' Hahahahaha...Kelakar sesangat bile diingatkan balik. Kalau kat facebook ni plak, kite mest akan comment wall die, kalau die balas, Ya Allah, bahagianya, cam dunia ana yang punya, betul tak korang sume?. 

Korang pena tak terfikir tak, satu hari nanti, korang nk bgi tau yg korang admire kat die giler2 punyer admire. Hahaha...ade berani. Macam aku, biarlah ia kekal sekadar secret admirer je. Hehehe. Yelah, aku ni tak ensem pn, tak kaya cam die. Senang citer cam langit dan bumi la. Sejak dari tu, aku sedar sapa lah aku ni. Cam lagu Amy Mastura tu la. Hehehe. Malas dh nk admirer2 kat orang nie. Baik aku admire kat Nabi Muhammad tu lagi bagus. Lagi hebat, Nabi Muhammad mempunyai peribadi yang terpuji diantara semua manusia. Betul tak korang?. 

Tuesday, September 6, 2011

Mangifera indica

Sapa tau ape tu Mangifera indica. Hahaha, kalau sape amik agriculture mesti dieorang tau. Mangifera indica ni adalah pokok mangga. Sape tak pena tengok pokok mangga sila angkat telinga. Hahahaha. Kat bawah ni pokok mangga, sape tak pena tgk, tgk la puas2 yek. 


Kenapa aku pilih pasal pokok manga untuk tajuk blog ari ni. Cube teka cube teka...sape dpt aku bagi RM 1.
Hahaha. Ada yang dapat tak, ermm, tak de, tak pe lah. Meh sini dengar aku citer.


Tadi, time aku kuar nak bawa kucing aku g klinik, aku ternampak satu pokok mangga tu. Terkasima aku tgk kegondolan pokok mangga pak cik A tu. Huhuhu, giler sayang wei, byk buah nya, manis giler plak tu.


Pastu aku pn masuk kete, terus drive ke KRU (Kampung Raja Uda). Tak sampai 15 minit aku sampai kat klinik haiwan tu. Aku terus bawa masuk si Zorry ke dalam. Pas daftar, aku ikut Doc tu masuk bilik die. Doc tu ckp Zorry keracunan makanan. Doc suruh aku beli glucose bgi si Zorry minum untuk tenaga. 


Pas selesai sume, aku balik umah. Kembali pasal pokok tu, ibu cakap, pak cik B yang gondolkan pokok tu. Sebabnya, pak cik B cakap, getah pokok tu kene kete die. Berfikir kejap aku.


(Beberapa bulan lalu)


Seperti yang kite sedia maklum, kalau rumah teres ni, kat depan tu mesti ade sikit tanah, untuk tanam2 pokok bunga ke ape ke tpi tak la besar sangat. Kalau pokok yang besar cam pokok mangga tu sebatang je boleh. Pak cik A ni, tanam pokok mangga ni utk meredupkan suasana rumah. Tapi pak cik B ni plak, die simen sume kawasan tanah kat depan umah die tu. Almaklum la, ade byk kete la kn..Hehehe....


Bile pokok tu dh besar, biase la kn, dahan pokok tu menjulur lah kat kawasan umah pak cik B. Pak cik B pun ape lagi terus die trim dahan tu. Gondol sikit la, bukan die nk kemas balik, bapak aku jugak yang kemas, hamper betul. Skarang nie plak, die trim lagi pokok tu sbb die ckp getah pokok kene kete die. 


Bile di tengok balik kn, kawasan yg pak cik B nie letak kereta adalah kawasan umah pak cik A. Ape kejadahnyer plak die sesuka hati je nak gondol2kn pokok orang. Tak ke kureng ***** namanya tu. Kalau nk gondolkan pn, mintak la kebenaran ngan tuan punya pokok dan kawasan, ni tak main potong je. 


Patut lah adik aku ckp, die dpt sms dri anak pak cik A ni. Die ckp pak cik B ni dh melampau, sesuke ati je potong2 pokok orang. Tengok tu, kan dah ade conflict tu. Tula, kita ni kalau hidup berjiran, kene lah bertoleransi sikit. Kalau ade prob bincang sesame, jgn nk ikut kepale sendiri je. Sebab dah name pun kejiranan kan, mest lah ade ramai penghuni nya. Kalau nk ikut kepala sendiri, beli tanah, buat rumah kat tanah  tu. Buat la ape yang die nk buat. Betul tak kawan-kawan. 


**Aku ade byk gambo tpi family aku tak bagi masukkan dlm blog ni utk menjaga hati. Huhuhu** 




Pokok mangga yang gondol. Ish3....

Monday, September 5, 2011

The Road Not Taken

The Road Not Taken

Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth.
Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same.
And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.
I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I–
I took the one less traveled by,

Poem ni menceritakan tentang pemilihan jalan iaitu jalan yang bersih dan satu lagi jalan yang penuh dan ditutupi dengan daun. Jalan2 ini melambangkan pilihan hidup kita. Dalam sajak ini, penyajak iaitu Mr. Robert Frost telah memilih jalan yang dipenuhi dengan daun2 yakni jalan yang kurang dilalui atau dipilih oleh orang ramai. 
Apabila membaca sajak ini, aku teringat tentang pilihan jalan yang aku buat hampir 6 tahun lepas. Yup, I followed exactly like Mr. Robert Frost. Aku pilih jalan yang penuh dengan dedaun dan juga penuh dengan duri-duri di bawah daun tu. Selepas beberapa ketika, aku tersedar dan ingin kembali ke permulaan jalan tadi dan mengambil jalan yang satu lagi. Tapi malangnya aku gagal kerana terlalu banyak halangan yang terpaksa ditempur. Aku teruskan juga perjalanan yang penuh liku dan dugaan ini.
Moral of the story is, pilih la jalan hidup anda sebetul-betulnya. Jangan peduli ape orang nk cakap kerana ini hidup anda. Baik atau buruk, anda yang akan lalui nya bukan dieorang. 









Kucing Oh Kucing

Berita sedih selepas sampai je ke rumah. Dah la time tu tension dan tgh hangin sebab tak dapat balik Palong. Dalam hati, tak pe la tak dpt blik Palong, leh jumpe kucing2 aku kat umah. Aku ade 7 ekor kucing, 4 ekor baby lagi 3 ekor lagi dh besar dh. Disebabkan nak balik Johor punya pasal, terpaksa la letak kucing2 tu kat luar. Sebab kalau tinggal dalam rumah, macam2 hal nant kucing2 tu buat. Ibu aku letak 2 mangkuk besar wiskes dan 1 baldi air utk kucing2 tu. Dari mula, aku dh tak sedap ati.

Hari Khamis malam ( 3 Syawal ) aku sampai rumah. Ak tak dpt parking kete sbb tunggu ade chinese guy tu parking depan umah aku. Aku pn turun kete mencari kucing2 kesayangan aku tu. Aku jumpe comel. Tak lame pastu, aku jumpe putih (baby kucing, anak kepada comel) kat belakang tayar kereta lelaki cine tadi tu. Allah je tau cam ne perasaan time tu. Mate putih sebelah kanan terkeluar, kepala die sebelah penyek. Ak terus angkat putih, sebelum lelaki cine tu undur kereta die. Aku speechless time tu. Ayah aku punya la marah, habis sume maki kuar kat mulut die. 

Habis sume kucing aku hilang, Si comot, si oren (ni kucing aku paling sayang), si tompok, si zorry, si bulat dan si putih ( kucing yang mati tadi. Terus ak bad mood ari tu, tapi Alhamdulillah, Zorry dan bulat balik umah keesokan hari nya. Sehari lepas tu, adik aku cakap die nampak oren tergolek kat tepi jalan. Adik aku cakap, orang yg depan rumah tempat oren mati tu bg tau die, oren tak sihat. Sbb tu die mati. Tak logik betul. Aku tinggalkan dieorang sume dlm keadaan sihat, cam ne lak tetibe leh sakit, anak kucing ni pun leh idup. Sekarang, hanya tinggal 3 ekor je kucing kat umah aku, si comel ngan anak die, si bulat ngan zorry. 


Putih



Tompok



Oren


Comot


Rindu betul aku dengan sifat mengada-ngada si oren, kelincahan si tompok ngan putih dan kenyaringan suara si comot :-(










Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Tahun ni adalah tahun ke 2 ak beraya kat Pontian, Johor. Rumah pak long aku. Hahaha, almaklumlah aku lahir kat bandar, nenek ngan atok aku pn dok kat KL. Disebabkan sebab tu, aku tak de la kampung. Kesian kan, orang len raye balik kampung, aku plak g bandar. 

Selalunya, aku raya kat rumah aku kat Selangor je, tpi entah naper tah bapak aku tetibe ajak balik umah pak long aku nie. Tapi tak brapa nak seronok, sbb kalau tahun lepas, ade 3 family balik Johor ni. Pada tahun ni, aku sekeluarga je, sebab pak uda nk g umah abg die. Nk wat reunion adik beradik konon sebelum dieorang nk g haji. Alah, cam la sebelum g haji tu dieorang tak buat kenduri kn. Lagipun, musin haji kan bulan November, lame lagi kot. Ish3, saje je. Ucu plak, hadoi, tak dpt nk menolong nyer. Malas ak nk citer pasal ucu aku ni, wat sakit ati je. Terpakse la aku sekeluarga je balik Johor nie. 

Selalunyer uculah yang jadi pilot kalau nk ke mane2. tpi skarang ni pilot dh wat hal, terpakse la mem'pilot'kan diri sendiri. Hahaha, nasib baik ak ade beli GPS. Senang sikit nk jalan, tak tau jalan je, terus gune. 

Alhamdulillah, jam 6.50 ptg aku sampai kat umah pak long dengan berpandukan GPS tu. Raya kat sini biase je. Sebelum makan g solat dul. Paling aku bengkek giler la, boleh baju melayu aku tinggal. Hish, abis baju melayu yg konon nyer nk dilaramkan pp pagi raye. Hahahahaha. Tapi nasib baik pak long bagi pinjam baju die, jadi ade la baju melayu utk raya, yeehaaa....

Balik dri solat, cam biase la, bermaaf-maafan dulu, then baru cekek. Hahahaha......Menu biase la, ade rendang daging, sambal goreng (mmg feveret aku ni), ayam masak merah dll. Hari raya pertama ni tak de aktiviti pon nk buat, pas makan terus je amik gambo bersama keluarga. 


Tak lama pastu sedara mara sebelah mak long datang, ramai siot. Dah tak tau ak nk duk mane. Ape lagi terus aku masuk bilik dan sambung tdo...hahahaha......lame aku tdo, sampai jam 4 ptg. Malam pulak, kiteorang wat BBQ merdeka raya. Hahaha, kenyang giler. Ade ayam, daging dan ikan. Wat simple2 je. Hehehe......Esk plak tak tau nk wat pe, tgk je la ape plan pak long nanti. Hehehe....



Saturday, August 27, 2011

Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nama aku adalah Muhammad Firdaus Bin Hashim dan aku berasal dari Pelabuhan Klang, Selangor Darul Ehsan. Aku berumur 24 tahun, dah tua kan. Hahaha. Aku masih baru lagi dalam dunia blog ni, jadi kepada rakan2 yang dh expert, boleh lah tolong ajarkan yek. Hehehehe. Selamar ber'blog'.