Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia,

Tahun ni adalah tahun ke 2 ak beraya kat Pontian, Johor. Rumah pak long aku. Hahaha, almaklumlah aku lahir kat bandar, nenek ngan atok aku pn dok kat KL. Disebabkan sebab tu, aku tak de la kampung. Kesian kan, orang len raye balik kampung, aku plak g bandar. 

Selalunya, aku raya kat rumah aku kat Selangor je, tpi entah naper tah bapak aku tetibe ajak balik umah pak long aku nie. Tapi tak brapa nak seronok, sbb kalau tahun lepas, ade 3 family balik Johor ni. Pada tahun ni, aku sekeluarga je, sebab pak uda nk g umah abg die. Nk wat reunion adik beradik konon sebelum dieorang nk g haji. Alah, cam la sebelum g haji tu dieorang tak buat kenduri kn. Lagipun, musin haji kan bulan November, lame lagi kot. Ish3, saje je. Ucu plak, hadoi, tak dpt nk menolong nyer. Malas ak nk citer pasal ucu aku ni, wat sakit ati je. Terpakse la aku sekeluarga je balik Johor nie. 

Selalunyer uculah yang jadi pilot kalau nk ke mane2. tpi skarang ni pilot dh wat hal, terpakse la mem'pilot'kan diri sendiri. Hahaha, nasib baik ak ade beli GPS. Senang sikit nk jalan, tak tau jalan je, terus gune. 

Alhamdulillah, jam 6.50 ptg aku sampai kat umah pak long dengan berpandukan GPS tu. Raya kat sini biase je. Sebelum makan g solat dul. Paling aku bengkek giler la, boleh baju melayu aku tinggal. Hish, abis baju melayu yg konon nyer nk dilaramkan pp pagi raye. Hahahahaha. Tapi nasib baik pak long bagi pinjam baju die, jadi ade la baju melayu utk raya, yeehaaa....

Balik dri solat, cam biase la, bermaaf-maafan dulu, then baru cekek. Hahahaha......Menu biase la, ade rendang daging, sambal goreng (mmg feveret aku ni), ayam masak merah dll. Hari raya pertama ni tak de aktiviti pon nk buat, pas makan terus je amik gambo bersama keluarga. 


Tak lama pastu sedara mara sebelah mak long datang, ramai siot. Dah tak tau ak nk duk mane. Ape lagi terus aku masuk bilik dan sambung tdo...hahahaha......lame aku tdo, sampai jam 4 ptg. Malam pulak, kiteorang wat BBQ merdeka raya. Hahaha, kenyang giler. Ade ayam, daging dan ikan. Wat simple2 je. Hehehe......Esk plak tak tau nk wat pe, tgk je la ape plan pak long nanti. Hehehe....



Saturday, August 27, 2011

Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Nama aku adalah Muhammad Firdaus Bin Hashim dan aku berasal dari Pelabuhan Klang, Selangor Darul Ehsan. Aku berumur 24 tahun, dah tua kan. Hahaha. Aku masih baru lagi dalam dunia blog ni, jadi kepada rakan2 yang dh expert, boleh lah tolong ajarkan yek. Hehehehe. Selamar ber'blog'.