Thursday, September 15, 2011

Blueberry cheese cake

Assalamualaikum w.b.t

Post kali ni aku nk kongi ngan korang cam ne wat blueberry cheese cake. Untuk pengetahuan korang, cheese cake ni ade 2 jenis, satu jenis yg baked (bakar) satu lagi jenis yg unbaked ( tak pyh masak). Aku suke yg baked sbb kalau yg unbaked ni, kene gune gelatin, gelatin ni plak hal nyer, byk yg tak halal. Oleh sbb tu, buat je la yg baked. Resepi nie senang je. Jom kite tengok bahan die.

Bahan-bahan:

175 gram Digested biscuits
75 gram butter
450 gram cream cheese
1 sudu besar esen vanilla
150 gram golden custor sugar, plain custor sugur leh gak gune
4 biji telur ayam
300 gram fresh blueberry

Ok, dh tau kan bahan2 die. Walaupun aku dh tulis bahan2 kat atas tu, korang leh je tukar2 ikut suke korang. Kalau korang nk tebal cake ni punya based, tambah lagi Digested Biscuit tu. Cream cheese pn tak kisah la ape jenama pn, janji ape yang penting HALAL. Hehehe. Aku suke gune fresh bleberry sbb rase nye tak masnis cam blueberry fillng tu. Boleh didapati kat mane2 supermarket. Aku beli kat JJ Bukit Tinggi je. RM 9.90. Huhuhu. Blueberry ni, kalau letak lagi byk lagi sedap. Tapi rabak sikit la poket kn. Hahaha, tengok la harga nye. Tak pe, sedap punyer pasal, sanggup beli.

Ni la rupenyer nyer frsh blueberry.
Cara-cara membuat:

1) Cairkan butter tu. Then masukkan ke dalam digested biscuit yang telah dihancurkan tu. Pastu masukkan
    dalam spring cake tin yang berukuran 24-25 cm. Ratakan biskut tu, sehingga menutupi bawah tin cake tu.
    Masukkan kan fresh blueberry. Sementara kita nk buat cream cheese filling, kita masukkan bende ni tdi
    dalam peti ais.

Digested biscuit yg telah dicampur ngan butter yg telah dicairkan

setelah diratakan

Ratakan blueberry

2) Sekarang ni kite nk buat cream cheese filling plak. Ok, pakai mixer tau, jgn kacau pakai tangan. Hahaha.
    Masukkan cream cheese, gula custor, esen vanilla dan 4 biji telur ayam tu dalam mangkuk, dan pukul
    sampai lite and creamy. Hehehe. Pastu, kuarkan tin cake tadi dan curah je cream cheese tu dlm tin tu.

Hah, ni la upenye yg lite n creamy tu. Hitam tu esen vanilla, aku lupe plak nk masukan kn. Nasib baik ingat.

3) Last sekali, masukkan dalm oven. Masak dengan suhu 180 degree celcius selama 40 minit, atau pun
    sampai warna permukaan cream cheese tu, pale yellow. Pastu, tunggu die sejuk dul, baru potong.
    Kalau korang makan time panas, seolah-olah ko mkn pizza. Meleleh je cheese nyer. Hahaha.


Siap sedia untuk dibakar.

Kat bawah ni gambar2 kek yang telah pn siap dimasak. Tapi cam sayang plak nk makan. Hahaha. Aku buat based die tebal sikit, jadi tak la muak makan cream cheese aje.






Ok kawan2, selamat mencube ye...
Hehehe....






4 comments:

  1. thanks...hihih...
    tp nk tnye 1 je...

    sedap x rs tu..

    hihi..

    kompen sdp...;)

    ReplyDelete
  2. hahahaha....
    mest la sedap....
    try la...

    ReplyDelete
  3. tiba2...rasa macam nak makan...!!!

    lapar .....

    heheheh.....

    thanks untuk resepi ni

    ReplyDelete
  4. hehehehe...ok je ayuna ayuni...
    try la yek...

    ReplyDelete